EDSBACKA KROG – GÄSTFRIHET SEDAN 1626!
Edsbacka Krog är belägen vid den långsträckta Edsviken i Sollentuna, strax norr om Stockholm. Restaurangverksamheten här startade redan 1626 då proviantmästaren Henrik Olofsson erhöll ett privilegiebrev från kung Gustav II Adolf vilket gav Olofsson rätten att etablera ett värdshus vid Edsbacka intill den viktiga landsvägen mellan Stockholm och Uppsala.
På Edsbacka Krog serveras idag klassiska smaker i finaste matlagningstradition och ambitionen är att bevara den unika atmosvär och miljö som omger Edsbacka och Edsbergs slottspark.
Den krogverksamhet som Henrik Olofsson inledde 1626 drevs framgångsrikt till 1872 då man som följd av av indraget sprittillstånd och sviktande gästantal till sist tvingades lägga ner. Byggnaden kom därefter att under följande sekel fungera både som folkskola, statarbostäder och fattigstuga men även som konstnärs- och hantverkslokaler.
På Valborgsmässoaftonen 1983, etthundraelva år senare, öppnade stjärnkrögaren Christer Lingström åter Edsbacka Krog som han därefter drev framgångsrikt under 27 år. Edsbacka erhöll under denna tid – och som enda restaurang i Sverige – smått unika två stjärnor i den världskända restaurangguiden Guide Michelin.
Efter att under en period ha gått under namnet Edsbacka Wärdshus har krogen sedan 2020 nya ägare i två engagerade och matälskande Sollentunabor – Björn och Silvia Johansson – och har därtill återfått det anrika namnet Edsbacka Krog.
Edsbacka Krog vid natursköna Edsviken har anor från 1626 och har alltid varit belägen där vägar möts. Du hittar oss tjugofem minuter från Stockholm, tjugo minuter från Arlanda och cirka fyrtio minuter från Uppsala. Alltid nära – nu hoppas vi att våra vägar möts!
Edsbacka Krog erbjuder lunch, affärslunch, klassisk a’la carte samt söndagsbrunch. Vi är även ett perfekt val för bröllop, familjehögtider konferens och fest.
Varmt välkomna!